Ledige pladser på Opholdsstedet Oasen: To pladser er ledige.

En dreng på otte er flyttet hjem og en ung på sytten i egen lejlighed. Vores børnegruppe består pr. 1 august af en dreng på tolv, en dreng på femten, og en dreng på seksten. I Bo-Ung Kollegiet bor en ung pige på 21 år. Jeg synes bestemt vi kan sige, at det går så godt som muligt. Jeg synes faktisk både børn og unge, og vi voksne omkring dem, gør os umage hver dag.  Det er et godt princip at leve med, at man skal gøre sit bedste, hvor man kan; bagefter kan man slappe af og lave, hvad man har lyst til.

Vores yngste på tolv har spillet klarinet i to år, og havde mange gode oplevelser, men nu er instrumentet skiftet ud med klubaftner; det er ret sjovt, og man møder andre unge fra alle skoler i byen. En sjov interesse er japanske tegneserier, som der bliver læst rigtig mange af. Også et godt princip i vores hverdag, at alle læser bøger, i løbet af dagen.

Næste unge fyr på femten har fritidsjob på en gård, hvor han trives og arbejder to dage om ugen, efter skoletid. Han er helt sikker på, at han skal på landbrugsskole; vi besøgte Lundbæk i Nibe i denne uge. Så sidste år var det knallertkørekort, og næste forår skal der tages traktor kørekort og tiende klasse.

Den ældste er lige startet i tiende klasse, og skal starte op med fodbold tirsdag og torsdag i ny klub i denne uge. Der er meget nyt, og meget der kan være svært, frustrerende og udfordrende; ofte er det godt at vide for alle her, at hver ny dag betyder, at man har en ny chance og en ny begyndelse, hvor vi ser, man altid gør, hvad man kan; det er udgangspunktet. Farer man vild, i det man prøver sig frem med; ja så kan man blive hentet hjem, og blive lyttet til, og altid vide, at man har lige så mange forsøg og chancer, som der er brug for. Alle er gode til noget; det gælder om at finde det, der passer allerbedst, for at man trives.

Den enlige beboer i Bo–Ung er startet på 9. klasse på VUC, efter STU er afsluttet i juni måned;  stadig positiv fritid med ridning, og bo træning, der fungerer, så det ser ud til at blive udflytning til egen bolig til sommer; det er herligt og glædeligt. 

Det har været den mest fantastiske sommer nogensinde, som passer lige til en Oase. Aldrig er der blevet badet så meget i bassin og i havet, og aldrig været så mange sjove vandkampe som i år; eller spist så mange is!

Så nu er det sensommer, med tid til svampetur som også gav gevinst!   

En særlig opmærksomhed i pressen, er for tiden rettet imod, at børn og unge skal ud i naturen; ”Skovens dag.” Man gør en særlig indsats for at skabe interesse. Det vil altid være en del af livet her at være i naturen.

Vi voksne skal naturligvis give vores værdier videre til børnene; når de mærker vi har en glæde af at være i naturen og udeliv i det hele taget, smitter det af, og børnene kommer til at tage det med sig herfra.

På Oasen er det den naturligste ting, på lige fod med at børste tænder, at vi bruger naturen på mange måder, hele året. På den måde er det ikke nogen nyhed, men blot et indlæg, for at fortælle om, hvad vi går og laver med børnene i den henseende. Naturen bruges både hjemme i sansehaven rigtig meget, både til leg og bevægelse i naturen, og lege med dyrene, som betyder en hel del hos os.

Vi har altid gjort det, som vi selv brænder for og som vi ved noget om; det smitter og påvirker den positive tænkning. Dufte og lyde og stilhed, og kæmpe brombær, der spises på vejen; det er jo fantastisk! På en skovtur i weekenden, spurgte en af drengene, hvorfor træer er forskellige, og kunne undres over de mange forskellige navne på træer, hvordan man kender forskel, og sådan. Efter en tid siger han: ”Så er det bare lige, hvad skal jeg bruge det til?” Det er bare godt at vide ting, om den virkelige verden; det kan man bruge til rigtig meget, at tale med om emner, som her.    

Alt det med naturen; det foregår på flere plan, hvor det, at arbejde med sammenhæng, har en vigtig pointe i vores arbejde og med stor bevidsthed om, hvad der virker. Nu er det tyve år siden vi startede, og vi brænder for de samme ting…..

Denne her sommer, som på alle måder var fantastisk, har givet os mange ideer til, at være i sansehaven og nyde vejret, spise is og læse historier på tæppet under træet, eller ligge i badebassin og pjaske og hygge sig . Det har været ture ud og vande tomater, agurker og plukke purløg til frokosten. Det var igen i maj, at holde øje med tårnfalken og dens fem unger, hvor vi spiste ved et bord, hvorfra vi kunne se de små unger kigge frem fra reden. Vi har haft små kyllinger, som skulle passes og håndfodres med græsstrå. Der er blevet mærket, betragtet og stillet spørgsmål om mangt og meget. De fleste børn var med ude i køkkenhaven, for at så i foråret, og røre ved jord og have god tålmodighed med, at lære hvordan man gør tingene. Ærter puttes ned, hullet dækkes til, og videre til næste række. ….. 

Børn har været med ude og grave kartofler op, finde asparges, og plukke jordbær og nu senest blåbær. I år har der været et væld af bær, som vi har plukket og spist, ikke mindst; hindbær, stikkelsbær, solbær og jordbær og ribs. Nu er vi nået frem til, en fantastisk æble og pærehøst, hvor der bliver spist frugt i rigelige mængder hver dag. Alle har deres favorit æbler, som man gerne må tage med til hele klassen. I år er der nok til alle, vi overvejer at lave most til hele vinteren.

Vi har været en del her, men også udenfor Oasen. Vi kommer udenfor hver dag og er i en form for bevægelse, enten her eller man cykler en tur eller går med hunden i snor i skoven eller på stranden.

I hverdagene er en stor del af tiden brugt i skolen, og man skal selvfølgelig også slappe af og hygge sig og bare få lov at være; som i en almindelig familie.

Der hvor der er meget samlet tid, er weekenderne. De bliver planlagt og tænkt igennem, alt efter årstiden. De sidste to weekender har også været med mange hyggelige oplevelser.

Weekender har sine rytmer med hygge i sofaen, spise slik og se tegnefilm om fredagen; man skal spille sammen, for tiden, på playstation og have det ret sjovt imens. Man kan også ofte få fodbad og en god gang massage som altid er populært. Der har været wellnes dage med agurker på øjnene og afslappende musik imens børnene har fået ordnet hænder fødder og negle osv.  Vi har netop sendt endnu en pædagog, på specialpædagogisk massagekursus på Nordlys i Silkeborg. Vi prioriterer den personlige nærhed med omsorg og velvære, hvor berøring af huden har en særlig god virkning. Det handler om kemien i samværet, som betyder alt.

Under hyggeting kommer også et godt ” slag fem hundrede;” det går aldrig af mode her. Vores børn vil faktisk ofte gerne være sammen om noget, når vi går forrest og har et godt forslag.

Udenfor Oasen, er vi så utrolig heldige at have skov og strand indenfor syv minutter herfra, så man kan altid lave en tur med hunde; de er altid for tykke og trænger konstant til motion. Vi har et par børn, som er særlig gode til at træne hunde og kan gå med dem i snor; det fungerer rigtig fint.

Sommerferien var i år på Jesperhus Camping, men en masse aktiviteter i uge 31. Det var en god og hyggelig tur.

I de sidste weekender, har der været en dag med tur til Klithusegården med ridetur, som bare er total hyggeligt. Turen har en rytme, og det er genkendelse og store sanseoplevelser.

Der har været både ture til skoven og stranden i weekenden, hvor vi altid deler dagen op, så der er et indhold med aktivitet, og pause, aktivitet og pause, store og små, efter behov. Der er plads til hvile og at ligge i hundekurven og klappe de to hunde undervejs.

Andre børn var på længere tur til Frederikshavn ombord på to skibe og se og opleve hvordan det var; Tordenskjoldsdage med historien og krigsskibe var spændende, hvor den kulturelle dannelse også skal have sin plads.

De to store drenge tog på svampetur om søndagen og vandrede i skoven omkring tre timer med Ole. De er vældig interesserede og synes det er hyggeligt, at gå og finde Karl Johan og en masse andre rørhatte på turen. De fandt rigtig mange flotte svampe, som vil blive brugt i huset i løbet af vinteren; svampesovs er meget populært. I det hele taget ved vores børn noget om god mad og forstår at sætte pris på en god gammeldags sovs.

Det gammeldags begreb, at samle forråd, oplever børnene som sådan her; de har været med til en del og set os lave forskellige ting på glas. De er alle ret begejstret for syltede rødbeder, asier, salt agurker hjemmelavet syltetøj. Flere gange i de varme dage lavede vi ”squash fabrikken”, hvor børnene var med til at snitte og putte i poser til fryser; til senere brug til alle mulige retter. Det hele foregik udenfor på samlebånd hvor en flok børn skar ud, skrællede, og puttede i ”snitteren”; se det var godt samarbejde. Det er noget vores børn synes er sjovt; og så er der is i haven bagefter!

Sidst men ikke mindst vil jeg nævne brugen af sociale historier.

Vi har en dreng på otte år i aflastning hver anden weekend, som holder meget af, at vi digter sange som handler om, hvad han har lavet hele dagen. Den sidste dag skriver vi en historie om weekenden, som vi læser sammen, hvor han er midtpunkt, og får en oplevelse af, at han er særlig set, gennem historien. Det styrker, det at kunne huske i sammenhænge og gør ham glad, fordi det handler om ham, og de oplevelser han har haft. Historien kommer med hjem til familien, som dels kan se, hvad der er foregået, men også rigtig godt til at bruge, til at tale med barnet om hvordan, og hvad han har lavet. Det er med til at få flere ord på alle de gode historier, der bliver til i løbet af sådan en weekend. 

Mange sommerhilsner fra Birgit og Ole.