Nyhedsbrev Januar 2019

Den sociale historie, fortællingen for barnet. Mads juleweekend på Oasen, fra den 20. til 23. december.

Torsdag blev Mads hentet i skolen af Mette, og nu var det blevet tid til juleferie!

Der blev slappet af og leget med kattene Bob og Villy, en hel masse om eftermiddagen. Ude med hunde og lege i haven og over i laden og sætte risengrød til drillenissen, helt op på den store bjælke, fordi han lavede en masse ballade sidst du var her; der var alt det rod med tøjsnoren i køkkenet, og ris i støvlerne og halm i gangen, og småkage krummer over det hele, som de havde tabt, så denne gang, gav vi dem grød om aftenen, da det var mørkt. Mads gik ud i laden i mørke med fru Larsen og satte skålen på bjælken med risengrøden, og kanel og sukker og en kæmpe smørklat. Fordi så kunne de da dufte grøden, og det var spændende, om de nu kom og spiste det. Ok, så blev det aften og Mads blev puttet med to historier, et bad og spiste mad, og ”hov det rimer!”

Endelig fredag, lidt tidlig oppe, i dejligt humør, fordi de andre drenge skulle i skole.

Ostemad til morgen, og så en masse leg med Villy og Bob, så sjovt ,at Mads griner højt.

Efter frokost skulle der kigges til nisserne, så Mette og Mads lister over i laden, og hvad er der sket? Risengrøden er sørme spist og skålen er helt tom. I stedet for har de lagt et lille brev i skålen til Mads. Mette og Mads tændte lyset og kravlede op i halmen og kunne se der stod: ” Kig dig rundt i halmen.” og lidt senere fandt en seddel mere hvor der stod: ”Dudlidut” og så fandt de en seddel mere og en pakke i halmen med kort på. Hurtig pakkede Mads pakken ud og der var en lille bitte Disko kugle, med snurre rundt ting og lys i farver; det var en flot lille ting nissen havde fundet på, syntes Mads. På det fine julekort stod der, at det var Nisse Pjok og hele nisse familien der syntes, han er sød og sjov, og at de nu er på vej til Grønland, så derfor kan de ikke lave mere ballade i huset i år. Nåh, men det var jo den gamle nissefamilie, som var her sidste år, der også hang tøj til tørre i køkkenet og rodede helt vildt.  Det var virkelig spændende. Om eftermiddagen var der et dejligt bad og bagefter ”nussen” fødder i sofaen. Der blev også lidt tid til, at spille sidst på dagen, så det var hyggeligt. Om aftenen kom Gorm, som er en af de helt gamle drenge der har boet på Oasen, på besøg, så det var ret hyggeligt med cola og Disney sjov i stuen, mens de andre snakkede en hel masse med ham der Gorm. Han var sød og gad god at snakke, og han skulle også være pædagog, lige om lidt.

Lørdag er med en masse hyggelig leg med katte og nusse hunde, igen. Vi går en tur ud i haven og ser til de nye høns, som vi får til at gå ud af deres hus. Vi vil tæmme dem, så de kan fodres af hånden. Mads har stor tålmodighed længe og stod med   et strå, og lige pludselig tog en ny høne et bid af et blad, som Mads havde i hånden, det var lidt sjovt; de lytter når vi snakker i hønsegården, så de bliver sikkert hurtigt tamme. Vi skal ud og lukke dem ind, før ræven kommer og æder dem. Mads er dygtig til at se hvad de mon tænker på.

Det gør vi, og bagefter skal vi ud i hobbyrummet og lave bål i pejsen og lege. Vi brænder gran af i brændeovnen og Mads er vild med, at se ild, og han leger med modeller voks og lego. Nu var det nødt til at være lidt slap af tid på værelset sagde Mads, og var væk en halv timers tid. Godt, så tog han bad da Ole kom op og hjalp og så var det tid til risengrød med masser af smørklat og kanel og sukker.

Sikke en dejlig aften, med spil og nachos og nussetid og syngetid og så god nat.

Søndag var Mads lidt stille og lidt bleg til morgen, og havde ikke meget appetit. Så i stedet for turen i skoven gik vi herud i haven, og så var vanterne blevet væk i går. Vi var nødt til, at tage en tur til byen og købe nye vanter, så de er der til en god lang juleferie hos mor. Mads fik kigget på mange ting i byen og klarede det så flot; han skråler med på Jutlandia på vej hjem og har det så fint.

Hjem til frokost med rugbrød med leverpostej og vand; det går fint og han er helt frisk.

Efter frokost er det, som altid spilletid en halv times tid, og så er det snart slut for denne gang. Det har været så hyggeligt! Glædelig jul til Jer alle derhjemme.

Vi siger tak for denne gang, og glæder os til at ses igen den 28. hvor vi skal lave nytårsfest sammen.

Julehilsen fra alle os på Oasen og Birgit.

( Navne er ændret af hensyn til familier/ børn.)

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Historien får altid barnet til at føle sig særlig set, og han glæder sig altid til historien, som vi læser hver gang før man skal hjem igen. Det er med til at styrke hukommelsen, og genopfriske oplevelser som nogen gange allerede var glemt.

På et andet plan, er historien henvendt til mor, som får historien med hjem. Dels kan mor se hvad vi har lavet, og dels giver det hende noget at tale med sin søn om, så der er mange samtale emner der hjemme. En 3. ting er at det kan anvendes som et idekatalog til familien, hvor de måske kan få gode ideer til hvad de kan finde på i deres tid sammen. Måske kan de bruge den rytme som beskrives til at kunne se, at noget måske kan være anvendeligt for dem. Vi er ikke i tvivl om at det er med til at styrke et godt samarbejde, som fungerer rigtig godt.